syndiaskepsi-onned-2014-liksi

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι θεματικές ενότητες της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΟΝΝΕΔ όπου συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία.

  • «Διεθνείς Εξελίξεις, Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ενέργεια»

Συζητήθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στον γεωστρατηγικό χάρτη, οι παρεμβάσεις της χώρας μας μέσα απο τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι θέσεις της απέναντι στις κρίσεις σε Ουκρανία, Συρία, λωρίδα της Γάζας και Μέση Ανατολή αλλά και η εκμετάλλευση των ενεργειακών μας πόρων, η οριοθέτηση της ΑΟΖ και οι σχέσεις της με τα γειτονικά κράτη.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Άκης Γεροντόπουλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα η λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας να φέρει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ υπογράμμισε ότι «η Εξωτερική πολιτική της χώρας είναι σταθερή, δεν είναι a la carte», τονίζοντας ακόμα ότι «η Ελλάδα σέβεται τους θεσμούς στους οποίους μετέχει».

Ο π. Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με την εκμετάλλευση των ενεργειακών μας πόρων, ανέφερε ότι «θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό που έχουμε: την γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και σε μια ενεργειακή στρατηγική που θα βασίζεται πάνω σε αυτή».

Ο π. Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «η κρίση σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό οδήγησε στην ανάδειξη των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές» ενώ ακόμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας σημείωσε οτι «θα πρέπει να υιοθετηθεί μια πατριωτική φιλοσοφία με ανεπτυγμένο αίσθημα εξωστρέφειας»

Ο Επ. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ. Μάνος Καραγιάννης αναφέρθηκε στη σημασία της «αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης μεταξύ όλων των μελών της διεθνούς κοινότητας, ώς παράγοντα για την ομαλή συμβίωση των κρατών» ενώ, όσον αφορά στο ρωσικό εμπάργκο, ανέφερε οτι «η Ελλάδα θα πρέπει να κεφαλοποιήσει τη μακρά φιλορωσική έμφυτη τάση των Ελλήνων για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις».

  • «Ασφάλεια, πολυπολιτισμικότητα και μετανάστευση»

Συζητήθηκαν οι τρόποι ένταξης των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, η τρομοκρατία και οι σχέσεις της με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στον ρόλο της αστυνομίας στην αντιμετώπισης της τρομοκρατίας «από τα γενοφάσκια της» .

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος ανέλυσε τις ενέργειες της επιτροπής για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης ενώ σημείωσε ότι «τελικά η ΟΝΝΕΔ είναι η πολιτική οργάνωση που βρισκεται πιο κοντά στους μετανάστες, από οποιαδήποτε άλλη».

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Δανιήλ Εσδράς υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας του οργανισμού για την εθελούσια επιστροφή  των μεταναστών στις χώρες τους και το κέρδος που έχει τελικά η χώρα από όλη αυτή την εθελούσια διαδικασία.

Ο Καθηγητής Εγκληματολογίας και Σοφρωνιστικής κ. Άγγελος Τσιγκρής, σημείωσε την ανάγκη για ενδυνάμωση των αστυνομικών σχολών σε επίπεδο επιμόρφωσης.

  • «Πολιτικό Σύστημα, Δικαιοσύνη, Θεσμοί και ΜΜΕ»,

Συζητήθηκαν θέματα όπως οι τρόποι ενίσχυσης της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στη λειτουργία των κομμάτων, τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών, την συνταγματική αναθεώρηση, το ρόλο των ΜΜΕ στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χ. Αθανασίου μίλησε για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις μέσα από την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, την ανεξαρτησία των θεσμών και της δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι «η Δικαιοσύνη είναι σαν την πεταλούδα. Αν την πιάσεις στα χέρια σου δεν θα ξαναπετάξει».

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε προτάσεις για το πολιτικό χρήμα που έχει διατυπώσει όπως η ανάρτηση όλων των αποφάσεων των κομμάτων στη «Διαύγεια» και η βελτίωση του τρόπου παρουσίασης του διαχρονικού πόθεν έσχες των βουλευτών, σημειώνοντας ότι «εμείς θα πρέπει πρώτοι να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας, δίνοντας το καλό παράδειγμα».

Η Δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε στο ρόλο των ΜΜΕ στην πολιτική, τα προβλήματα του κλάδου της ενημέρωσης και το διαχωρισμό των μέσων στη συνειδηση των πολιτών σε «συστημικά και αντισυστημικά», ως μια από τις παθογένειες.

Ο δημοσιογράφος και Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, αναφέρθηκε στην αλλαγή νοοτροπίας του πολίτη από αυτά που μας έφεραν μέχρι εδώ μέσα από την καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας και την αναγνώριση της ατομικής ευθύνης, ενώ για το συσχετισμό πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ ανέφερε οτι «ορισμένες φορές στο παρελθόν, κάναμε το λάθος να πολιτευόμαστε με όρους των δελτίων των 8».

  • Εργασία, Ασφάλιση, Υγεία και Κοινωνική Πολιτική

Συζητήθηκαν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, τα ζητήματα γύρω από την υγεία, τρόποι άσκησης κοινωνικής πολιτικής στον καιρό της κρίσης, καθώς και τα επιμέρους θέματα που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, αναφέρθηκε στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, για το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», για τους τρόπους αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας και για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις με σκοπό την ενίχυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο Πρόεδος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης ανέλυσε τα προβλήματα του συστηματος υγείας σήμερα, αναφέροντας παράλληλα τρόπους επίλυσής τους.  Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνεισφορά του Εθνικού Διαδημοτικού Συστήματος Υγειας, το οποίο μεριμνά για την πρόληψη και διατήρηση της υγείας σε δημοτικό επίπεδο.

Η Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας κ. Έλενα Μακρή αναφέρθηκε σε εφαρμόσιμους τρόπους άσκησης της κοινωνικής πολιτικής ενώ σημείωσε ότι «η ΟΝΝΕΔ προχώρησε με γενναιότητα, τόλμη και θάρρος, χωρίς λαϊκισμούς και φοβικά σύνδρομα. Η Ελλάδα του μέλλοντος οφείλει να αποκοπεί οριστικά από τα βαρίδια του παρελθόντος».

Ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «σε τελική ανάλυση δεν υφίσταται το δίλημμα για το αν το ΕΣΥ πρέπει να αλλάξει. Μοναδική επιλογή μας είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, και γίνονται», συμπληρώνοντας ότι «όταν εγκαταλείψουμε το μνημόνιο πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλες τομές».

  • «Παιδεία, Πολιτισμός, Κοινωνικά Πρότυπα και Ανθρώπινα Δικαιώματα»

Συζητήθηκε η σχέση και η σύνδεση Παιδείας και Πολιτισμού και ο ρόλος τους στην αλλαγή νοοτροπίας και την καλλιέργεια διαφορετικής κουλτούρας, η απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η απειλή τους από την άνοδο των άκρων και η εξέλιξη του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ο Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας αναφέρθηκε στη σημασία των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Αμφίπολη, ενώ αποδοκίμασε τα λάθη του παρελθόντος αναφέροντας ότι «πολιτισμός και επιχορηγήσεις ήταν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Αυτό σήμερα έχει περιοριστεί σημαντικά».

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Σωτήρης Γκλαβάς  ανέφερε ότι, προκειμένου να αναβαθμιστεί η δημόσια παιδεία, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ώστε να μην αποτελεί απλώς ένα σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια, ενώ υπογράμμισε ότι «η γλώσσα είναι το μεγαλύτερο πολιτισμικό μας όπλο».

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη στο Δήμο Αθηναίων κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνοντας οτι κάθε ανθρώπινο δικαίωμα συνεπάγεται μια υποχρέωση, ενώ σχολίασε πώς «ξεχάσαμε βασικά δικαιώματα και αφήσαμε ακραίες φωνές να τα αμφισβητήσουν».

Η πρόεδρος της ΜΚΟ «Ανθρώπινοι άνθρωποι» κ. Μεσσήνη Βέρα παρουσίασε την πρωτοβουλία της οργάνωσής της «κοινωνική πολυκατοικία», ενώ τόνισε την αξία της συνεισφοράς στον συνάνθρωπο, συμπληρώνοντας πως «είναι κομβική η συνεισφορά του πρωθυπουργού στην υλοποίηση του έργου των “ανθρώπινων ανθρώπων”». 

  • «Οικονομία, Ανάπτυξη, Δημόσια Διοίκηση»

Στην ενότητα αυτή, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την οικονομία, τα δημοσιονομικά, το φορολογικό σύστημα, την ανάπτυξη και την πραγματική αγορά, την επιχειρηματικότητα και την ανασυκγρότηση της δημόσιας διοίκησης.

Ο αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, πραγματοποίησε ανάλυση πάνω στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, δίνοντας έμφαση στα επόμενα βήματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «σήμερα η Κυβέρνηση πέτυχε τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, τη βελτίωση της αξιοπιστίας της στο εξωτερικό και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για έξοδο από την βαθιά κρίση. Το κρίσιμο τώρα είναι να μετατρέψουμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή πάνω σε στέρεες βάσεις. Η Κυβέρνηση εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με σχέδιο, μεθοδικότητα και αποφασιστικοτητα».

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών κ. Νίκος Φίλιππας έκανε μία ποσοτική ανάλυση πάνω στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, πώς αυτά μπορούν να επιλυθούν, καθώς και τις προοπτικές βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Αθανάσιος Συριανός αναφέρθηε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αύξησης των εξαγωγών και την ανάγκη στήριξης της πραγματικής αγοράς μέσα από την τόνωση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων κ. Δημήτρης Τσίγκος αναφέρθηκε στη νεανική επιχειρηματικότητα, τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας του επιχειρείν στην Ελλάδα.

Τέλος, στην θεματική ενότητα «Ιδεολογία, Πολιτική Πραγματικότητα και λαϊκισμός», διεξήχθη μια γενική συζήτηση πάνω στην ιδεολογική κατεύθυνση της Όργάνωσης, τους στόχους της και τις αξιακές της αρχές. Ομιλητές ήταν ο αν. Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, ο Βουλευτής του Ν. Φθιώτιδας κ. Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος και ο επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου του  ΙΔΚΚ Παντελής Σκλιάς, ενώ μίλησε και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης.

Με την ολοκλήρωση των θεματικών ενοτήτων έλαβαν τέλος οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΟΝΝΕΔ. Οι Εργασίες έκλεισαν την Κυριακή 24 Αυγούστου 2014 και ώρα 12.30, με την ομιλία του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη και του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου.

iwannidis-syndiaskepsi-onned-2014Βασικά σημεία της ομιλίας του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ:

«Μετά από 3 ημέρες, 7 θεματικές ενότητες και πάνω από 80 ομιλητές, εκφράστηκαν δεκάδες θέσεις και απόψεις και διατυπώθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις.»

 «Είναι ανάγκη να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, ενώ την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στο πολιτικό σύστημα θα πρέπει να τη χαρακτηρίζουν δύο έννοιες: Η Αξιοκρατία και η ισονομία».

«Ακούσαμε, για παράδειγμα, στη συζήτηση γύρω από τα εργασιακά ζητήματα ότι θεσμοθετείται και υλοποιείται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μια πρόταση της ΟΝΝΕΔ που προέκυψε μέσα από την πρόσφατη καμπάνια μας “Δούλεψέ το”».

«Θα πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε κάθε πολίτης που το έχει ανάγκη, να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

«Χρειαζόμαστε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ σύγχρονα, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας, άρρηκτα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας, στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών».

«[Χρειαζόμαστε] την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που θα διδάσκει το άτομο να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες και τη διαφορετικότητα, έως το σημείο που αρχίζουν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του άλλου».

«Είναι πια καιρός να δομήσουμε ενα δίκαιο φορολογικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα του καθενός, ώστε όλοι να πληρώνουν δίκαια».

«Να δημιουργήσουμε ένα μικρό, ευέλικτο και  παραγωγικό δημόσιο τομέα στην υπηρεσία του πολίτη, για να είναι πιο αποτελεσματικό, με καλύτερες υπηρεσίες και λιγότερη γραφειοκρατία».

«Πιστεύουμε στην ιδεολογία που προτάσσει πέρα και πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, μέσα από την ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς, αλλά πάντα με γνώμονα τον άνθρωπο, τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την καλλιέργια της κοινωνικής αλληλεγγύης»

«Αξίζει να πούμε ότι διεύρυνση δεν επιτυγχάνεται μόνο με την προσθήκη προσώπων, αλλά με την εφαρμογή πολιτικών που επιλύουν τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και τους φέρνουν και πάλι κοντά μας».

«Στο δίλημμα αν θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να κάνει ιδεολογικό άνοιγμα προς το κέντρο ή προς τα δεξιά, η απάντηση έρχεται από την ίδια μας την ιδρυτική διακήρυξη. Η Νέα Δημοκρατία είναι ο εκφραστής της κεντροδεξιάς παράταξης στην Ελλάδα πέρα από ταμπέλες και ιδεοληψίες, από τη δημοκρατική δεξιά μέχρι και το φιλελεύθερο κέντρο».

«Ο ανθρωπισμός δεν εκφράζεται από την αριστερά. Ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο της δικής μας ιδεολογίας. Ο πολιτισμός, οι τέχνες και τα γράμματα δεν είναι ιδιοκτησία των αριστερών. Είναι η καρδιά της ιδεολογίας μας».

«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι Ποιά Ελλάδα θέλουμε;»

«Κάποια στιγμή πρέπει να θυμηθούμε ότι τα κόμματα, οι κυβερνήσεις, οι πολιτικοί, εξυπηρετούν και πρέπει να εξυπηρετούν το εθνικό μας συμφέρον. Θέλουμε λοιπόν την Ελλάδα των αξιών, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισονομίας, της αλληλεγγύης, του πολιτισμού».

«Η Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας θα πρέπει να παραμείνει νησίδα σταθερότητας, πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιό είναι το βασικό της παραγωγικό μοντέλο που θέλει να επενδύσει και να αναπτυχθεί.»

«θα πρέπει να γίνουμε η Ελλάδα των περιφερειών»

«Σε αυτή την Ελλάδα των αξιών είναι βέβαιο ότι καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της παράταξής μας, γιατί είναι η παράταξη των μεταρρυθμίσεων».

«Να είστε σίγουροι πως, όταν η παράταξη περιγράψει με σαφήνεια το όραμά της για τη Νέα Ελλάδα, την Ελλάδα του 2021, την Ελλάδα της Γενιάς μας, τότε είναι βέβαιο ότι οι λαϊκιστές θα αποδοκιμαστούν ακόμα περισσότερο από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών».

«Η αλήθεια είναι, ότι χάρη στην επιμονή και την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η χώρα κρατήθηκε όρθια».

«Δεν είμαστε απλά μια Οργάνωση Νέων. Είμαστε το σημείο αναφοράς μιας ολόκληρης παράταξης και θεματοφύλακες της παράδοσής της, με βαριά ιστορική κληρονομιά και όρεξη να την εμπλουτίσουμε με το στίγμα μας».

«Δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο, από το όραμά μας να παίρνει σάρκα και οστά, να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της γενιάς μας».

Η συνέχεια θα πραγματοποιηθεί με τις 13 συνδιασκέψεις σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας όπου θα παρουσιαστούν ανά θεματική ενότητα τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της Ο.Ν.ΝΕ.Δ.